Μελισσόχορτο, για την καταπολέμηση του άγχους (αντικαταθλιπτικό)

Μελισσόχορτο, για την καταπολέμηση του άγχους (αντικαταθλιπτικό)

Τα φύλλα του μελισσόχορτου περιέχουν αιθέρια έλαια (ευγενόλη κ.ά), με ιδιότητες τονωτικές, εφιδρωτικές, αντιπυρετικές, αντισπασμωδικές, καταπραϋντικές, καθώς και αντιβιοτικές, που καταπολεμούν διάφορα βακτήρια (όπως ο στρεπτόκοκκος), ενώ θεραπεύουν το στοματικό έρπητα.

Τα χρήσιμα μέρη του μελισσόχορτου είναι τα φρέσκα φύλλα του, που συλλέγονται λίγο πριν την ανθοφορία, από τα οποία παράγεται ρόφημα για μετά το γεύμα επειδή διευκολύνουν την πέψη και ανακουφίζουν από το φούσκωμα και τους κολικούς. Τα ζεστά εκχυλίσματα του μελισσόχορτου είναι εφιδρωτικά - αντιπυρετικά και δρουν κατά των κρυολογημάτων, επίσης, διαθέτουν αντιβακτηριακές ιδιότητες. Είναι βότανο ακίνδυνο για τα παιδιά και όταν το χρησιμοποιούμε ως αφέψημα είναι προτιμότερο να είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο, γιατί κατά την διάρκεια της αποξήρανσης εξαφανίζονται τα αιθέρια έλαια. Θεωρείται βότανο της μακροζωίας καθώς είναι πολύ ωφέλιμο για την καρδιά και δίνει ευεξία και ζωντάνια στον οργανισμό.

Έχει ωφέλιμες ιδιότητες για το νευρικό σύστημα, για τον πονοκέφαλο από την υπερένταση, ανεβάζει την διάθεση (αντικαταθλιπτικό), ενισχύει την μνήμη, καταπολεμά το άγχος, τα προβλήματα ύπνου, την αμοιβάδωση, την ατονία, τις δηλητηριάσεις, τις καρδιοπάθειες, τους όγκους, την σεξουαλική ανικανότητα, την σεξουαλική ψυχρότητα, την ταχυκαρδία, την ωτίτιδα, τους πόνους της εμμηνόρροιας, γαστρικούς σπασμούς, στομαχικές διαταραχές κ.ά. Το μελισσόχορτο δρά τονωτικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος. (Ενδείκνυται για τους υπερτασικούς που ανεβάζουν πίεση όταν στρεσάρονται). Όλα τα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται σαν φάρμακα διουρητικά, εφιδρωτικά, αντισπασμωδικά κ.ά.

Θεραπευτική χρήση: Δαγκώματα δηλητηριώδη, κονδυλώματα, τέτανος.


Τα Βότανα

Γνωρίστε τα Βότανα καλύτερα μέσα από την Nostos Organic Herbs.

Βιολογική Καλλιέργεια Βοτάνων

Τι είναι οι βιολογικές καλλιέργειες και γιατί διαφέρουν από τις αντίστοιχες συμβατικές; Μας προσφέρουν κάτι περισσότερο και αν ναι τι είναι αυτό που θα μας κάνει να τις προτιμήσουμε;

Οδηγός Βοτάνων με βάση την Ασθένεια

Η βοτανοθεραπεία είναι μια υπόθεση που απαιτεί τόμους ολόκληρους για να αναλυθεί, ο παρακάτω οδηγός θα βοηθήσει κυρίως αυτούς που είναι στην αρχή να γνωρίσουν τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων.

Περί Βοτάνων

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε ένα κατάστημα που εμπορεύεται βότανα; Πως ξεχωρίζουμε την ποιότητα του βοτάνου; Τι πρέπει να προσέχουμε στην αποθήκευση τους;